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22.4.2020 

 

         Re. FAQs relating to professional Ethics of members 
pertaining to Bank Assignments 

 

Q.1 Whether a Firm of Chartered Accountants can accept Audit of a branch 
of a bank, while one of the partners of the said Bank have taken loan 
from a  different branch of the Bank ? 

  
A.   No, the Firm of Chartered Accountants cannot accept branch Audit of 

the Bank if one of the partners have taken the loan from any branch of 
that bank. The members should not place themselves in position which 

would either compromise or jeopardize their independence.  
 
 

    Q. 2 Whether a member can accept appointment as Statutory Auditor of 
certain branch(es) of a Bank, while he is the Revenue Auditor of 

different branch(es) of the same Bank ? 
           
A.    No, a member is not permitted to accept the appointment as Statutory 

Auditor of certain  branch(es) of a Bank while he is the Revenue 
Auditor of different branch(es) of the same Bank.  

 

      
    Q. 3 Whether a member can do Concurrent audit and Quarterly review of 

the same Bank? 
 

       A.  No, Concurrent audit and the assignment of  Quarterly review of the 

same entity cannot be taken simultaneously as the Concurrent Audit 
being a kind of  internal audit and the Quarterly Review being a kind of 

Statutory audit undertaken simultaneously are prohibited under the 
provisions of ‘Guidance Note on Independence of Auditors’. 

 

 
Q.4 Whether it is permissible to accept Concurrent Audit of a Bank branch 

by the Statutory Auditor of 3 different Branches of the same Bank? 
 

A.   In line with the principle of strict independence,  it is not permissible 

to accept  Concurrent Audit of one of the branches of a bank by the 
Statutory auditor of 3 different branches of the same bank.  

 

Q.5  Whether the Internal Auditor of an entity/Bank can undertake 
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Consultancy work of the same Bank? 

   
A. There is no restriction for the consultancy work if  it is  undertaken by a 

member  along with the assignment of Internal Audit.  

 
Q.6 Whether the Statutory Auditor of a Bank can undertake Concurrent audit 

of its Sponsor Bank?  
 
A.   No, the Statutory Auditor of a Bank cannot be the Concurrent Auditor of 

its Sponsor Bank, since the relationship between them may be likened to 
Holding and subsidiary companies under Companies Act, 2013.  

 
Q.7 Whether the Statutory Auditor of a Bank can accept Stock audit of the 

same branch or different branch of the same Bank? 

 
A.   The Stock Audit and Statutory Audit are not permissible to be done 

simultaneously since Stock Audit is kind of management function, 
which cannot be done simultaneously with the Statutory Audit 
(whether pertaining to the same branch of different branch).  

 
Q.8 Whether the Concurrent Auditor of a Bank can accept Tax audit of the 

same Bank? 
 
A.  No, the Concurrent Auditor of a Bank cannot accept the Tax audit 

assignment of the same Bank, as  it would affect independence in 
terms of the provisions of Code of Ethics that Statutory Audit and 

Internal Audit cannot be done together, as also in terms of the 
provisions of Section 288 of the Income Tax Act, 1961 which prohibits 

undertaking Concurrent Audit and Tax Audit simultaneously.  
 
 

Q.9 Whether the Concurrent Auditor of a Bank can accept Limited Review 
of the Same Bank? 

 
A.   No, the Concurrent Auditor of a Bank cannot accept Limited Review of 

the same Bank? 

 
Q.10 Whether a member can simultaneously be the Certified Information 

System Auditor (CISA) and Credit Appraiser of the same Bank? 
 
A.  A member can simultaneously be the Certified Information system 

Auditor (CISA) and Credit Appraiser of the same Bank; however, he 
should ensure at his end that there is no conflict of interest involved.   

 

Q.11 Whether the Auditor of a Bank can hold Credit card of the same Bank? 

 

A.   There is no prohibition in holding credit card of bank where a CA Firm 



3 
 

is Auditor of the Bank. Indebtedness will apply if there is outstanding 

balance of Rs. 10, 000/-* beyond prescribed credit period limit on 

credit card given to holder of credit card.  

*   As per the limit of indebtedness existing as on date. 

 

Q.12 Whether the Concurrent Auditor of a Bank can accept the assignment 
of its Statutory Audit, after relinquishing the assignment of the 

Concurrent Audit of the Bank? 

A.   Yes,  the Concurrent Auditor of a Bank can choose to relinquish the 

Concurrent Audit, and accept the assignment of Statutory Audit. He 
can, of course, also choose to continue with the Concurrent Audit 

assignment, without accepting the Statutory Audit.  

       Provided, where the Concurrent Audit Assignment for the relevant 
year has already been commenced at the time of acceptance of 

Statutory Audit, the Statutory Audit for the said year should not be 
accepted. 

 

Q.13 Whether the Statutory Auditor of a Bank can accept assignments like 
Internal   Audit,   system Audit and Management Consultancy 

services? 

A.  No, as per the provisions of Guidance Note on Independence of 

Auditors, the Statutory Auditor of a Bank should  not accept   any   
other   assignments   such   as   Internal   Audit,   System audit and 
Management Consultancy services within  one year from the 

completion of audit assignment. 

 

Q.14 Whether the Incoming Auditor of an entity can communicate with the 
retiring auditor vide email?  

A.  Yes, the Incoming Auditor of an entity can communicate with the  

retiring auditor vide email. However, the positive proof of delivery to 
the previous auditor will be reckoned on the receipt of 

acknowledgement of the communication from retiring auditor’s vide 
email address registered with the Institute or his last known official 
email address. 

 

 ********* 
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